Van Gogh in het Oude Centrum

Tekst Jan Elsinga, foto Ankie Mathlener 2017

In twee periodes van de Nederlandse schilderkunst hebben bekende schilders in het Oude Centrum gewoond. In de Gouden Eeuw waren dat onder meer Jan van Goyen, Paulus Potter en Jan Steen. In het huis van Jan van Goyen aan de Dunne Bierkade is nu op de eerste en tweede verdieping de Vincent van Gogh Experience gevestigd. Wimmle Hofstra kan heel bevlogen vertellen over de tijd, die Van Gogh in het Oude Centrum heeft gewoond.

In 1869 kwam Van Gogh op zijn 16e aar naar Den Haag om b. zijn oom als kunsthandelaar te gaan werken. Daar maakte h de omslag in de schilderkunst mee van de Romantiek bijv. Van Schelfhout) naar de Haagse School (biv. Jozef Israels). Dankzij een nieuw soort verf konden de die schilders van de Haagse School in de openlucht gaan schilderen op het strand en in de wellanden. Dat heeft Van Gogh in 1882 geinspireerd tot het Zeegezicht bij Scheveningen, dat in 2002 was gestolen en recent is teruggevonden. Het museum wat daar een expos te aan. Het is tijdens een storm geschilderd, waardoor de verf vol zandkorrels zat

Van Gogh was in 1881 in Den Haag teruggekeerd. Omdat hij zich het lot van een zwangere prostituee aantrok en met haar ging samenwonen, verloor hij een aantal vrienden van de Haagse School. Sinds die tid schilderde hij veel mensen, de arm waren in de tijd van de industriële revolutie zoals in weeshuizen en het Oude Mannenhuis. Wimmie en haar collega’s hebben een speciale wandeling voor groepen in de buurt uitgestippeld en museumbezoekers kunnen een film over het Haagse leven van Van Gogh bekijken van Robin Lutz.

Ten slotte vertelt Wimmie trots dat twee dagen geleden op 5 april de ar. Stichting Buitenmuseum is opgericht waarin organisaties als de Ooievaart, Vereniging het Spinozahuis, het Heilige Geesthofje en de Vincent van Gogh Experience en de Fundatie Voorhoeve samenwerken. Tezamen met de Avenue Culinaire aan de gracht langs de Dunne Bierkade, de dit jaar 400 jaar bestaat verenigt het Buitenmuseum twee werelden.

Absoluut het bezoeken waard aan de Dunne Bierkode

Open op zaterdag en zondag von 14.00 tot 17.00 uur (reserveren verplicht.

www.vincentvangoghexperience.com

Lees hier het artikel in Buurtmagazine Het Oude Centrum.