Jaaroverzicht 2022

Jaaroverzicht 2022

Lees het jaarverslag 2022.

Vijfjarig jubileum Buitenmuseum, 7 jaar Van Gogh in Den Haag in het Oude Centrum

In april 2022 bestond het Buitenmuseum vijf jaar. De Vincent van Gogh Experience is sinds de oprichting van dit museum hier gevestigd in Schilderrijk Den Haag. Het museum ligt aan de gracht midden in de historische binnenstad van Den Haag. Een echte mijlpaal en een mooie spin-off van een van de eerste pop-up tentoonstellingen van de Vincent van Gogh Experience was de oprichting van het Buitenmuseum in 2017. Nadat de pop-up tentoonstelling over Vincent van Gogh in het Oude Centrum een jaar op de Dunne Bierkade te zien was geweest (2016) werd besloten dit bijzondere museum op te richten. Stakeholders waren de Fundatie Voorhoeve, de Ooievaart, het Heilige Geesthofje, Vereniging het Spinozahuis en onze stichting, de Vincent van Gogh Experience. De branding werd gedaan door Hofcultuur. Zo kreeg het verhaal van Van Gogh in Den Haag blijvend een bredere kunsthistorische basis temidden van andere kunstenaars in de 19de en 17de eeuw in Den Haag die hier gewerkt en gewoond hadden.

In mei 2022 was de Vincent van Gogh Experience in het nieuws vanwege het vijfjarig jubileum van het Buitenmuseum. Er stond onder meer een artikel in Den Haag Centraal: Van Potters ‘Stier’ tot Van Gogh.

Op 7 mei 2022 publiceerde het AD een artikel over het Buitenmuseum Den Haag vanwege het vijf jaar jubileum: ”Het Haagse Buitenmuseum toont de roemruchte geschiedenis van ons oude centrum. Schilders als Jan Steen en Paulus Potter woonden er, net als Van Gogh. „Er liggen verhalen voor het oprapen.”, lees verder krantenartikel.

Directeur van het Buitenmuseum Wimmie Hofstra en bestuurslid Michiel Voorhoeve in de stijltuinen van het Buitenmusuem. De tulpenpracht is van IGMPR. © Frank Jansen