Kunstfietsroute ‘Ode aan het Hollandse Landschap’

Wat is mooier dan kunst, cultuur en de natuur te verbinden op de fiets?

Speciaal voor het themajaar ‘Ode aan het Hollandse landschap’ (NBTC 2021) zijn een aantal kunstfietsroutes van de Vincent van Gogh Experience ge-updated. U kunt deze hier gratis op onze site downloaden. De schoonheid van het landschap staat bij de fietsroutes centraal. U komt dus langs de mooiste plekjes in de regio.

Route 1. Inspiratie voor kunstenaars

Voorschoten – Leidschendam – Zoetermeer – Den Haag

Start: De routebeschrijving start bij Station Voorschoten

Route: Voorschoten – Leidschendam – Zoetermeer – Den Haag

Alternatieve startpunten: Recreatiegebied Vlietland Pijkruid, 2266 Leidschendam Van der Valk Veurseweg 180, 2252 AG Voorschoten

Fiets van schilderij naar schilderij! Gratis download.

Deze route is 26 km

De eerste route is een prachtige landelijke fietsroute met plekken die als inspiratiebron gediend hebben voor kunstenaars. U fietst van kunstwerk naar kunstwerk en komt af en toe een quote van Vincent van Gogh tegen. Met de pdf is de schoonheid van dit gebied goed te ontdekken. In de eerste route fietst u door de veenweidepolders die uniek zijn in de wereld. Dit is het werkgebied van kunstenaars als Vincent van Gogh, Jan Steen, Jan van Goyen, Willem Roelofs en Constant Gabriël.

Het gebied staat bekend als Duin, Horst en Weide, een uniek landschappelijk gebied tussen Den Haag, Zoetermeer en Leiden. Het verbindt de polders van het Groene Hart met de duinen, het strand en de zee. Dit gebied is eeuwenlang een grote inspiratiebron geweest voor kunstenaars en de woonplaats van invloedrijke verzamelaars. Tegenwoordig bieden diverse buitenhuizen en hun bijbehorende tuinen tentoonstellingsruimtes of hebben een museale functie.

Ontdek de regio op de fiets met een gids!

U kunt de routes ontdekken met een gids. Neem contact met ons op: info@vincentvangoghexperience.com of stuur een whatsapp naar: 06 38014563. De lengte van de route is tussen 25 en 35 kilometer. Wij raden u aan om een dagdeel voor de tocht uit te trekken. 

Goed om te weten

  • Het start- en eindpunt van de routes zijn identiek. Zo komt u altijd bij bijvoorbeeld het Openbaar Vervoer, uw auto of camper terug. 
  • De routes duren een dagdeel
  • Adressen van musea en bezienswaardigheden zijn achterin de routebeschrijving opgenomen
  • De meeste knooppunten zijn aangegeven met de groen omrande borden. Zo kunt u in het landschap de route makkelijk van nummer tot nummer volgen. De routes zijn mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland – landschapstafel, Duin, Horst en Weide en Hofcultuur.
  • Op 10 oktober 2018 werden de eerste routes overhandigd in kasteel Duivenvoorde aan mede-initiatiefnemer Bart Carpentier Alting (directeur van recreatiegebied Vlietland) en Wethouder Nadine Stemerdink (gemeente Leidschendam-Voorburg en voorzitter van de Landschapstafel).
  • De eerdere uitgave in 2018 was te volgen via de app Fietsknooppunt.nl, maar aangezien de tekst niet beschikbaar was op deze app. is de route hier vanaf gehaald. U kunt de route makkelijk volgen met de gratis pdf (laatste pagina).