Jaaroverzicht 2018

Jaaroverzicht

‘Buurtbewoners’ en ‘Van Gogh in Scheveningen’, 200 jaar badplaats

In 2018 organiseerden we in het Buitenmuseum ‘Buurtbewoners en Van Gogh aan zee’, in het kader van het Haags themajaar ‘Feest aan Zee’, 200 jaar badplaats. De ontwikkeling van het genre zeegezicht stond op deze tentoonstelling centraal. Met replica-kunstwerken van kunstenaars die in de buurt van het Jan van Goyenhuis gewerkt en gewoond hebben werd het verhaal verteld van de ontwikkeling van het zeegezicht vanaf Jan van Goyen (1596-1656) tot Vincent van Gogh (1853-1890).

Opvallend hierbij waren niet alleen de familiebanden, maar ook de concentratie van kunstenaars in het Oude Centrum. Het bijbehorende filmpje dat getoond werd in de bedstede van het Jan van Goyenhuis werd in corona-tijd (2020-2022) gerecycled voor de audiotour in de Vincent van Gogh Experience in het Buitenmuseum.

September en oktober waren themamaanden met een heel scala aan activiteiten, zoals vaartochten in samenwerking met stichting de Ooievaart, Haagse rondvaart.

Lees het artikel in de Telegraaf:

Vaartochten

In september 2018 organiseerden we een aantal vaartochten door Den Haag op zoek naar de sporen van Vincent van Gogh. Hoe? Het AD besteedde hier aandacht aan.

Arrangement Vincent van Gogh Experience ism Ooievaart, Haagse rondvaart

Lezing Vincent van Gogh Experience

Het radioprogramma Kunstlicht van Eric Korsten  (Den Haag FM) besteedde zondag 18 mei 2018 tussen 10.00 en 12.00 uur onder meer aandacht aan de Van Gogh Experience en de lezing die kunstliefhebber Gerhard ten Hoopen hieldt over een bijzonder schilderij uit de vroege periode van Van Gogh. Luisteren? Den Haag FM

Fietstochten

Naast vaartochten in samenwerking met stichting de Ooievaart, Haagse rondvaart organiseerden we ook fietstochten. In Den Haag, Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg, Voorschoten, Leiden en Wassenaar zijn in 2018 maar liefst vijf kunstfietsroutes ontwikkeld, multidisciplinaire kunstroutes, waarbij gelet wordt op diverse kunstvormen zoals schilderkunst, architectuur, beeldhouwkunst en literatuur. De routes hebben als overkoepelend thema ‘Ode aan het Hollandse landschap’. Natuurlijk komt Vincent van Gogh in deze routes ook aan bod! Interesse? Er is een interview met Omroep West

Lees over al onze activiteiten en doelstellingen in het jaarverslag 2018.