Digitaal Museum

Digitaal Museum

In 2020, 2021 en tot eind juni 2022 is de Vincent van Gogh Experience in Den Haag door de corona-pandemie en een kleine verbouwing beperkt open geweest voor bezoekers. Om toch onze bezoekers van dienst te zijn is het initiatief ‘digitaal museum Vincent van Gogh Experience Den Haag’ in augustus 2020 gestart. Samen met de vrijwilligers van het Buitenmuseum hebben we een aantal audiotours verder ontwikkeld, ge-updated en beschikbaar gesteld. Ook is een inleiding tot Van Gogh in Den Haag opnieuw gepubliceerd. Op deze pagina kunt u meer over het project lezen. Hier wordt het Haagse oeuvre Van Gogh in een breder kader, zowel in het Buitenmuseum aan de Dunne Bierkade en Paviljoensgracht als nationaal en internationaal. Het idee was: ‘Kan je ons niet bezoeken al dan niet vanwege de pandemie? Dan kan je toch de audiotour beluisteren en de filmpjes die daaraan zijn gekoppeld bekijken’. De routes en audiotours zijn mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland.

Haagse Oeuvre Vincent van Gogh

Lees het artikel over de Haagse streken van Vincent van Gogh voor een beeld van het Haagse oeuvre. Aanvullend kunt u de informatie op de canon van Nederland van Van Gogh lezen.

Vincent van Gogh Experience Den Haag in het Buitenmuseum

De Vincent van Gogh Experience was sinds de oprichting van het Buitenmuseum gevestigd in het Oude Centrum. Temidden van 17de eeuwse schilders als Paulus Potter, Jan van Goyen, Jan Steen en 19de eeuwse schilders als Johannes Bosboom, Bartholomeus van Hove en de gebroeders Verveer kreeg Van Gogh een plek in Schilderrijk Den Haag, het Buitenmuseum en in het Oude Centrum (2015-2022). Zo kreeg het verhaal van Van Gogh in Den Haag blijvend een bredere kunsthistorische basis temidden van andere kunstenaars in de 19de en 17de eeuw in Den Haag die hier gewerkt en gewoond hadden aan de gracht midden in de historische binnenstad van Den Haag. Hoe? Dat wordt duidelijk in de audiotours. Het zijn tours van diverse locaties. Het is niet de bedoeling alles op een dag te doen, maar het lekker over een aantal dagen uit te spreiden. Eigenlijk zijn het vier bezoeken aan het museum en een wandeling door Den Haag (2021). De tours staan op Izi.Travel.

Scan de onderstaande QR-codes en geniet van een middagje museum bij je thuis. De routes en audiotours zijn mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland.

NB eind november 2022 is de pop-up tentoonstelling van Van Gogh in het Buitenmuseum opgehouden en dus van de audiotour afgehaald (verderop op deze webpagina en in het boek kunt u nog wel meer informatie over het Haagse oeuvre krijgen).

Audiotours

Of gebruik de volgende linkjes:

Stap met een Hollandse Meester in een schilderij, stadswandeling

In 2021 is een nieuwe route gelanceerd. Het is een stadswandeling in Den Haag. We lopen van kunstenaar naar kunstenaar. NB het gaat hier niet om Van Gogh. De Van Gogh wandelingen kunt u doen met het boek ‘De Haagse streken van Vincent van Gogh’ van F.W. Hofstra.

Op deze wandeling stappen we met een Hollandse Meester in een schilderij. De wandeling is gemaakt door het Buitenmuseum in Den Haag. Een van de speerpunten van dit museum is het verbinden van kunstwerken, die op de Dunne Bierkade zijn gemaakt met de desbetreffende locaties en de musea waar de kunstwerken te zien zijn. Zo is Van Gogh in Den Haag een breder kader te plaatsen.

Volg de route op Izi.Travel:

digitaal museum Vincent van Gogh Experience Den Haag
De route is mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland, erfgoedtafel Trekvaarten.

Canon van Nederland

Informatie over de kunstenaars en het Haagse oeuvre dat op de Dunne Bierkade en Paviljoensgracht is te vinden op Canon van Nederland bij de regiecanons van Zuid-Holland. Deze site is bedoeld voor alle geïnteresseerden in de Nederlandse cultuur en geschiedenis, en in het bijzonder voor leerlingen en docenten in midden- en bovenbouw basisonderwijs en onderbouw voortgezet onderwijs. Alle stakeholders van het Buitenmuseum, dus ook de Vincent van Gogh Experience zijn hier opgenomen. Het leuke is dat Vincent van Gogh zo in de context is geplaatst van de gehele canon. Je komt zo ook op de site van de Vincent van Gogh Galerij en Vincent van Gogh in de Canon van Nederland.

Haagse Oeuvre

Lees het artikel over de Haagse streken van Vincent van Gogh voor een beeld van het Haagse oeuvre. Aanvullend kunt u de informatie op de canon van Nederland van Van Gogh lezen.

Van Gogh op de Canon

Hieronder de tekst uit de Canon van Nederland:

Kunstenaar
Vincent van Gogh wordt in 1853 in het Brabantse dorp Zundert geboren. Op jonge leeftijd reist hij al veel door Nederland en Europa. Na talloze baantjes en een gestrande studie kiest Van Gogh uiteindelijk voor een kunstenaarsbestaan. Hij neemt schilderles en tekent veel. In 1885 maakt hij in Nuenen het beroemde schilderij De aardappeleters. Het is een somber en donker portret van een boerenfamilie. Deze schilderstijl en het thema van het leven en lijden van gewone mensen zijn typerend voor Van Goghs vroege werk. 

Het jaar daarop vertrekt hij naar Parijs, de stad waar veel mensen bezig zijn met vernieuwing van de schilderkunst. Zijn broer Theo is hier kunsthandelaar en laat hem kennismaken met schilderijen en tekeningen van Franse impressionisten. Deze schilders gaan verfijnder om met licht en kleur dan Van Gogh gewend is. Het inspireert hem om te gaan experimenteren: zijn werk wordt kleurrijker en hij begint te schilderen met zijn later zo beroemd geworden korte penseelstreek. Ook verzamelt hij Japanse houtsneden; de invloed ervan is terug te zien zijn in zijn latere werk.

In 1888 huurt Van Gogh een atelier in Zuid-Frankrijk: het ‘Gele Huis’ in Arles, beroemd geworden door zijn schilderij ervan. Aan zijn zus Wil schrijft hij dat de uitbundige natuur van het zuiden vraagt om een nieuwe manier van schilderen: ‘Absoluut kleurig: hemelsblauw, roze, oranje, vermiljoen, hoog geel, heldergroen, helder-wijnrood, violet.’ Hij schildert vaak landschappen en, omdat hij geen geld heeft voor een model, veel zelfportretten.

Ziekte en dood
Het leven van Van Gogh wordt getekend door onrust, liefdesverdriet en geldzorgen. Met zijn kunstenaarsvrienden maakt hij vaak ruzie. Als kunstenaar Paul Gauguin bij hem is, loopt een conflict zo uit de hand dat Van Gogh hem bedreigt met een scheermes. Niet veel later snijdt Van Gogh – per ongeluk of expres – een stuk van zijn eigen linkeroor af. Op een aantal zelfportretten zie je hem met zijn oor in het verband. Van Gogh krijgt steeds meer last van psychische problemen. Hij laat zich een tijd opnemen in een psychiatrische inrichting, waar hij beroemde schilderijen maakt van cipressen en de sterrennacht. Op 27 juli 1890 loopt hij een korenveld in en schiet zichzelf in de borst. Hij overlijdt twee dagen later.

Wereldberoemd
Pas na zijn dood begint hij bekender te worden. Aan de ene kant is dat vanwege zijn schilderijen, want die zijn krachtig, kleurig en eigenzinnig. Aan de andere kant wekt zijn levensverhaal veel interesse: hij is het schoolvoorbeeld van de even geniale als eenzame kunstenaar. Bovendien laten veel latere schilders zich door zijn werk inspireren.

Vincent van Gogh is nu wereldberoemd. Ieder jaar komen ongeveer twee miljoen bezoekers naar het Van Gogh Museum in Amsterdam. Meer dan 80 procent van die bezoekers komt uit het buitenland. Zijn werk is ook in collecties van andere musea te vinden, zowel binnen als buiten Nederland. Tegenwoordig is Vincent van Gogh zo’n gewaardeerde kunstenaar dat zijn werk veel geld waard is. In 2017 wordt zijn schilderij Boer in een veld bij veilinghuis Christie’s geveild voor bijna 70 miljoen euro.