Veelzijdig museum met uniek aanbod

Buitenmuseum Schilderrijk Den Haag bestaat 5 jaar

juli 2022

Tekst: Jan Elsinga | Foto’s: Kees Oosterholt

Vijf jaar geleden opende het Buitenmuseum Schilderrijk Den Haag, aan de Dunne Bierkade 17. In het museum worden de belangrijkste culturele attracties van het Oude Centrum onder één paraplu samengebracht. Directeur Wimmie Hofstra vertelt over de ervaringen tijdens deze eerste vijf jaar en de wensen voor de komende jaren.

Verbinding tussen schilderkunst, bouwkunst en filosofie

In het Buitenmuseum zijn schilderkunst, bouwkunst en filosofie bij elkaar gebracht, waardoor volgens Wimmie Hofstra een uniek aanbod is gecreëerd. Wat betreft de schilderkunst gaat het om de 17de-eeuwse schilders Jan van Goyen, Jan Steen en Paulus Potter, die voor een eigen Haagse identiteit hebben zorg gedra- gen en inspirerend zijn geweest voor schilders uit De Romantiek. Ze hadden ook contact met bouwmeester Claes Dircx van Balckeneynde; Paulus Potter trouwde met zijn dochter Adriana.

En zo komen we bij de bouwkunst. Van Balckeneynde heeft veel stadpaleizen en buitenhuizen ontworpen en gebouwd, waarvan een aantal samen met Pieter Post. Laatstgenoemde is de bouwer van het prachtige Van Bal- ckeneyndehuis op de Dunne Bierkade 18, dat nu wordt gebruikt als één van de locaties van het Buitenmuseum.

In het museum wordt ook aandacht besteed aan de wereldberoemde schilder Vincent van Gogh, die twee keer tijdens zijn leven in Den Haag woonde. Het boek dat Wimmie Hofstra over zijn Haagse periode schreef, is van harte aan te bevelen.

Tenslotte de filosofie: de ideeën van Spinoza van meer dan 350 jaar geleden zijn nog steeds actueel. ‘Spinoza heeft een revolutie ontketend door de publicatie van zijn denkbeelden over de vrijheid van meningsuiting en de inrichting van de staat,’ vertelt Wimmie. ‘In het kader van Spinoza Oktobermaand worden weer vele activiteiten georganiseerd in onze buurt, waarvan een deel Spinozakwartier wordt genoemd.’

Den Haag door de eeuwen heen

In het Buitenmuseum is de rijkdom van al die verhalen, kunstenaars en denkers te ervaren. Naast originele kunstwerken laat het museum ook replica’s zien van schilderijen die in andere musea hangen: het zijn de absolute topstukken. In de audiotour kun je niet alleen beluisteren waar het origineel van het desbetreffende kunstwerk te zien is, maar reis je ook mee door Den Haag, door de eeuwen heen. Daarnaast worden er in het museum door vrijwilligers groepsrondleidingen gegeven.

Wimmie vertelt dat het in de afgelopen vijf jaar is gelukt om een stabiele basis voor het museum te creëren. ‘Door de coronacrisis ging dat wat minder snel dan gehoopt, omdat veel vrijwilligers wat ouder zijn en er geen risico’s konden worden genomen. Maar desondanks hebben we toch veel kunnen realiseren en beschikken we nu over een overzichtelijke website. Ook worden er aan scholen lespakketten aangeboden.’

Wensen voor de komende jaren

Wimmie Hofstra houdt lezingen en schrijft verhalen over de inspiratie die de kunstenaars van het Oude Centrum in onze tijd nog geven. Ze wil de komende jaren de kunstroute van de Dunne Bierkade en de Paviljoensgracht uitbreiden naar de binnenstad. Het zou zeker helpen als de voormalige gracht wordt open gegraven. Ze zou ook graag willen dat in Amare en op het nieuwe Spuiplein informatie over Van Gogh wordt gegeven bijvoorbeeld door middel van praatpalen. ‘Voor mij staat voorop dat het oude met het nieuwe kan worden gecombineerd,’ zo besluit Wimmie Hofstra ons gesprek.

Buitenmuseum Schilderrijk

Geopend op donderdag t/m zondag Benieuwd, en zin in een bezoek? Neem een kijkje op www.buitenmuseum.com of www.vincentvangoghexperience.com

Buurtmagazine 2022 juli
Juli 2022 Buurtmagazine Oude Centrum, Van Gogh Experience temidden van alle schilders in het Oude Centrum van Den Haag