Plan Van Gogh vaste plek in Den Haag

Vier jaar geleden, in het Van Gogh-jaar 2015, zijn we met de Vincent van Gogh Experience begonnen. Het eerste jaar gingen we meteen hard aan de slag. Eerst op zoek naar een pand in een passende omgeving. Het Oude Centrum is daar heel geschikt voor.

Vandaar dat we in 2015 ons plan presenteerden bij de toenmalige wethouder cultuur Joris Wijsmuller. Peter Duivesteijn van City Mondial – Kleurrijk Den Haag had in samenwerking met Staedion een wedstrijd uitgeschreven voor een pand in de Boekhorststraat. Tanja Verkaik deed via de Posthoorn verslag van de diverse ideeën. Ons plan beoogde een herwaardering van het Oude Centrum in het algemeen en de de Boekhorststraat in het bijzonder door uit te gaan van het DNA van de wijk; kunst, cultuur en ambacht. Met als trekker Vincent van Gogh.

In het plan waren de stakeholders de Gemeente Den Haag, de eigenaren panden, planologen/architecten, buurtbewoners, horeca, attractie en musea. Door een multimedia centrum, pop-up tentoonstellingen, wandelingen, steptochten, fietstochten en boottochten zouden locaties, kunstwerken en brieffragmenten van Van Gogh met elkaar verbonden worden en en passant zou het Oude Centrum verbonden zijn met de high lights van Den Haag. Hoewel we in de finale een geslaagde pitch hielden ging het pand naar de De Boomhuttenclub, een goede winnaar. Dat jaar dus geen pand, maar wel de eerste pop-up tentoonstelling, namelijk in het museumschip Hendrina Johanna (1905) van stichting De Ooievaart – Rondvaarten Den Haag. Ook namen we het initiatief om vaartochten te houden in Den Haag met Van Gogh als thema. Maar ook naar Scheveningen en naar Delft en langs de buitenhuizen van Voorburg werd een thema-vaart georganiseerd.

Inmiddels zijn we sinds 2016 in het Jan van Goyenhuis gevestigd, een droom die uitkwam.

Toch neem ik jullie graag mee naar het plan in het startjaar van de Vincent van Gogh Experience voor Oude Centrum in het algemeen en de Boekhorststraat in het bijzonder.

Een plan om het Den Haag van Vincent van Gogh en de buurt van deze beroemde schilder in het bijzonder op de kaart te zetten. Dit onder de noemer: buurtgenoten van Vincent van Gogh. Voor de Boekhorstraat zal dat zijn met de werktitel: Boekhorststraat spreekt boekdelen.

Vincents buurt: Boekhorststraat – Lange Beestenmarkt – Zuidwal: openluchtmuseum

De Boekhorststraat is een van de meest verwaarloosde winkelstraten in Den Haag. Er zijn al veel pogingen ondernomen om de winkelstraat nieuw leven in te blazen, maar tot op heden heeft dit geen resultaat opgeleverd. Momenteel staat er bijzonder veel leeg. Misschien wel 15-20 procent van de panden. Met de huidige economische situatie en de trend naar internet shopping lijkt het ijs onomkeerbaar voor de Boekhorststraat. Echter, dit is de buurt waar Vincent van Gogh 4 jaar van de 6 jaar dat hij in Den Haag woonde en werkte, verbleef. Het eerste deel van de Lange Beestenmarkt vanaf de Prinsegracht is een van de mooiste stukjes onontdekt Den Haag. Toeristisch valt hier veel te halen. Haags Monmattre is hier in de maak met Vincent van Gogh als trendzetter. Op de leegstaande winkelpanden in de Boekhorststraat kan het verhaal van Van Gogh in woord en beeld goed verteld worden door de bestiering aan te passen. Pop-up tentoonstellingen van hedendaagse kunstenaars verlevendigen de buurt. Door toerisme zal het een aanzuigende werking kennen op de horeca en werkgelegenheid creëren. De panden krijgen zo op den duur een nieuwe functie. De leefbaarheid neemt toe en de kansen keren.

Met de Haagse beelden uit het oeuvre van Van Gogh en prachtige zinsneden uit zijn brieven, aangevuld met de al aanwezige oogstrelende hofjes, horeca zoals distilleerderij Van Kleef, antikezaakjes, galeries etc. zal de eens zo mooie Boekhorststraat haar glans en glorie herbeleven. Van Gogh is zelf aan het woord. Vincents bezoek aan het Zuidwalziekenhuis, zijn emotioneel en artistieke worstelingen, zijn beslommeringen in de kunstwereld etc. kunnen hier in zijn eigen woorden worden verteld. Zo kan Den Haag net als Nuenen een openluchtmuseum bieden en de Boekhorsstraat op de kaart zetten.

Pand: Vincent van Gogh Experience, bioscoopruimte voor hedendaagse en audiovisuele presentatie: Den Haag door Vincents ogen

In het pand zouden wij uiteraard graag een Experience zien (audiovisuele presentatie van 6 jaar Van Gogh in Den Haag, incl. workshopruimte, uitvalsbasis voor fiets-, step-, wandeltochten en bootvaarten. De Vincent van Gogh Experience zal een nieuwe attractie voor Den Haag zijn. Het wordt een toonaangevend centrum, waar een innovatieve multimediale presentatie een interpretatie geeft van het Haagse leven en werk van Vincent van Gogh (30 maart 1853-29 juli 1890). Met behulp van de moderne 3-D media wordt voor jong en oud Vincent van Gogh op originele wijze in korte tijd laagdrempelig geïntroduceerd, vergelijkbaar met de Gaudi Experience in Barcelona, maar met Hollandse en Haagse authenticiteit en vernieuwingsdrift. De verbinding van stad en strand staat centraal in het ontwerp van de Vincent van Gogh Experience. Jonge architecten uit Haaglanden hebben een goed doordacht en technisch compleet uitgewerkt ontwerp, waarbij de duinen van Scheveningen en de sterrennacht van Vincent van Gogh de inspiratiebron vormen voor de filmruimte. Op twee slingerende banken kunnen mensen plaatsnemen. Tussendoor is er een ruimte om met een of meer rolstoelen naar een goede plek te rijden. Het grondoppervlak is licht hellend, net als het strand van Scheveningen, enkel schelpen lichten op in het donker. Met het sterker en zwakker worden van de ledverlichting op het plafond zullen de sterren aan het firmament worden gesimuleerd. De presentatie is meertalig, aangezien Vincent van Gogh internationaal bekendheid geniet.

Samenwerking is de basis van alle plannen. Locale bedrijven, attracties en musea zijn meegenomen in het plan.