In aanloop naar Kerst organiseert de Vincent van Gogh Experience op 13 en 14 december een bijzonder wandelarrangement. U wordt met glühwein ontvangen in het Buitenmuseum en krijgt een korte rondleiding en lezing waarin de invloed van Dickens op het werk en de gedachtenwereld van Van Gogh in Den Haag wordt duidelijk gemaakt. Vervolgens wandelen we in de voetsporen van Vincent van Gogh door het Oude Centrum. Hier trof de kunstenaar een wereld aan die vergelijkbaar was met de verhalen van Dickens.

Dickens en Van Gogh


Kenmerkend voor de verhalen van Dickens zijn de sociale misstanden, maar ook de cartooneske karakters en de humor. Het zijn maatschappijkritische verhalen in een tijd van industrialisatie. Het standsverschil en de schrijnende armoede was van tijd tot tijd mensonterend. Dickens heeft een diepe invloed gehad op het werk dat Van Gogh in Den Haag maakte. Maar Van Goghs beleving van de verhalen van Dickens hebben niet alleen een invloed op zijn werk. Het kan bijvoorbeeld ook op zijn privéleven sporen hebben nagelaten. In Den Haag kreeg Van Gogh een relatie met Sien Hoornik. Ze was een prostituee, ziek en zwanger van een andere man. Hij redde haar letterlijk uit de goot. Maar, net als in de boeken van Dickens is het standsverschil moeilijk te overbruggen.

Data:

– Vrijdag 13 december – Zaterdag 14 december  – voor groepen vanaf 7 personen in december en januari

Tijd:

16:00 uur – 16.30 uur ontvangst en lezing/rondleiding 16.30 – 17.30 uur sfeervolle wande- ling langs de plekken van Van Gogh.

Waar:

Paulus Potterhuis/Buitenmuseum- Dunne Bierkade 17- Prijs:€19,50 p. p., inclusief ontvangst met chocolademelk of glühwein en rondleiding.

Aanvullende informatie en boeken:

Wees er snel bij want er zijn maar een beperkt aantal tickets per tocht verkrijgbaar. Boeken: 070 3220487 of vincentvangoghexperience@gmail.com of 070 3220487