Rondleiding pop-up tentoonstelling in Jan van Goyenhuis

In het Jan van Goyenhuis (Buitenmuseum, Schilderrijk Den Haag) is de Vincent van Gogh Experience Den Haag gevestigd. Hier is een pop-up tentoonstelling over de Haagse jaren van Van Gogh. De tentoonstelling is goed te combineren met een wandeling door de buurt (al dan niet met een gids of een wandelboekje).

De Haagse periode van Vincent van Gogh

Een explosie van kleur, kracht, innovatie en emotie. Vincent van Gogh (30 maart 1853 – 29 juli 1890) is de grootste schilder van de 19e eeuw. Hij stond op het kruispunt van ouden nieuw. De erkenning voor zijn werk kwam voor Vincent van Gogh te laat. Tijdens zijn leven heeft hij maar één schilderij verkocht. Tegenwoordig wordt hij gezien als een van de grootste kunstenaars aller tijden en kent iedereen het dramatische verhaal van de kunstenaar die in een vlaag van waanzin zijn oor afsneed. Weinigen weten dat hij zijn loopbaan als kunstenaar in Den Haag begon. Veel van zijn eerste werk maakte hij in Den Haag, waar hij 6 jaar van zijn 37 jarige leven doorbracht. Hier kreeg hij zijn eerste betaalde opdracht en schreef hij zijn eerste brieven. Nergens verbleef hij in zijn volwassen leven langer dan in Den Haag. Den Haag heeft zijn hele leven een belangrijke invloed op hem gehad.

Het Haagse werk in de internationale context

Het Haagse werk is van een totaal ander karakter dan zijn beroemde Franse werk, maar was voor Nederland qua onderwerpskeuze net zo vernieuwend. Arbeiders, de achterkant van de vervuilende fabrieken, de zelfkant van de maatschappij, het waren onderwerpen die anderen in Den Haag meden, maar die Van Gogh interessant vond en ons een beladen beeld geven van de negentiende eeuwse maatschappij. Het Haagse werk van Van Gogh is daarmee wel goed in een internationale context te plaatsen.

De tentoonstelling in het Jan van Goyenhuis

In het Jan van Goyenhuis gaat de aandacht uit naar de kunstwerken, brieffragmenten en locaties in de nabije omgeving. De tentoonstelling heeft geen originele werken, maar de locaties zijn natuurlijk wel origineel.

Van Gogh meets Van Goyen

Ook wordt in de bestede van het Jan van Goyenhuis  regelmatig een filmpje vertoond over het werk van Jan van Goyen door de ogen van Van Gogh. 

Een impressie van het Haagse werk en het filmpje ‘Van Gogh meets Van Goyen’.