DVincent van Gogh Experience The Hague

The Vincent van Gogh Experience The Hague was established in 2015 to gain attention and appreciation for the work and life of Vincent van Gogh in The Hague. The Hague inspired him all his life. Even his late work has connections with the art city.

The foundation has the following objectives: a. Facilitating and / or organizing various (cultural) activities with a particular focus on the life and work of Vincent van Gogh in his Hague period; b. to perform all further actions that are related to the above in the broadest sense or that may be conducive thereto.

With the help of our volunteers, we put Vincent van Gogh’s The Hague oeuvre on the map. In 2015 we organized a first pop-up exhibition in the museum ship Hendrina Johanna (1905) of the work of Vincent van Gogh that originated in The Hague or that is related to the royal city. We also developed a special boat trip in 2015 that was held on the Ooievaart cruise (2015-2018) and developed a Dickens-Van Gogh arrangement, in which the interfaces between the work of Dickens and Van Gogh were examined. In 2016-2017 we organized six pop-up exhibitions (including the town hall, the Jan van Goyenhuis museum, Muzee Scheveningen, the museum ship and in Bezuidenhout). During these exhibitions, banners were displayed showing the locations of Van Gogh in and around The Hague with the accompanying letter fragments and artworks. The exhibitions were translated into a number of languages.

Sinds 2016 hebben we een vast onderkomen in het Jan van Goyenhuis (onderdeel Buitenmuseum). Hier organiseren we elk half jaar een tentoonstelling van het Haagse werk van Vincent van Gogh. Begin 2018 organiseerden we een tentoonstelling ‘Buurtbewoners, Van Gogh in Scheveningen’, in het kader van het Haags themajaar ‘Feest aan Zee’, 200 jaar badplaats. De ontwikkeling van het genre zeegezicht stond op deze tentoonstelling centraal. Met (replica) kunstwerken van kunstenaars die in de buurt van het Jan van Goyenhuis gewerkt en gewoond hebben werd het verhaal verteld van de ontwikkeling van het zeegezicht vanaf Jan van Goyen (1596-1656) tot Vincent van Gogh (1853-1890). Opvallend hierbij waren niet alleen de familiebanden, maar ook de concentratie van kunstenaars in het Oude Centrum. Daarnaast was er de pop-up tentoonstelling van het werk van Vincent van Gogh in de omgeving van het Jan van Goyenhuis. In het atelier werd aandacht besteed aan het Haagse palet van Van Gogh.

Om onze doelstelling te bereiken organiseren we naast rondleidingen in het museum ook wandelingen, vaartochten en fietstochten. De organisatie is gastvrij, hartelijk en laagdrempelig. Mensen voelen zich welkom. De gids neemt toeristen mee, langs de plekken waar Van Gogh gewoond en gewerkt heeft, waar vrienden en collega’s leefden en waar hij zijn inspiratie opdeed. Onderweg is Van Gogh vaak aan het woord. Er wordt uit zijn brieven geciteerd. Kunstwerken, die zich op diverse locaties op de route bevinden worden met elkaar verbonden. Zo zien we hoe Van Gogh zich in Den Haag als kunstenaar ontwikkelde; soms parellel aan tijdgenoten, die voor hem een voorbeeld waren. Tegelijkertijd ontvouwt zich een panorama van het Den Haag van de jaren zeventig en tachtig van de negentiende eeuw, een periode van industrialisatie. Maar ook Scheveningen, Rijswijk en Leidschendam-Voorburg worden door de ogen van Van Gogh bekeken. In 2018 zijn daar speciale fietsroutes voor ontwikkeld.