Museum

De Vincent van Gogh Experience in het Buitenmuseum

Het Buitenmuseum

Het Buitenmuseum is een Schilderrijk stukje van Den Haag  aan de Dunne Bierkade en omgeving en bestaat uit een aantal zeer fraaie parels. Vrijwel alle locaties kunt u  bezoeken onder begeleiding van een gids van het Buitenmuseum. Het Buitenmuseum heeft zowel voor groepen als voor individuen (losse kaartverkoop) een aantrekkelijk programma. De focus ligt op interactie, leren en beleven. Drie thema’s staan hierbij centraal, namelijk Schilderrijk Den Haag, Koninklijk Den Haag en ‘Welvarend’ Den Haag (grachten en havenkwartier van toen en nu). Uniek is dat in de loop der eeuwen zoveel beroemde schilders hier gewoond hebben. Twee Gouden Eeuwen aan schilderkunst vonden hier zijn oorsprong. Zowel in de Gouden Eeuw als in de negentiende eeuw was hier het broednest van creativiteit. De Vincent van Gogh Experience is gevestigd in het Jan van Goyenhuis. De ingang van dit deel van het Buitenmuseum is in het Paulus Potterhuis.

Naar het Buitenmuseum, Schilderrijk Den Haag

De Vincent van Gogh Experience

Ook Van Gogh was hier een veel geziene kunstenaar. Eerder woonde hij als kunsthandelaar zelfs in één van de hofjes in deze buurt.  In het Jan van Goyenhuis wordt aandacht besteed aan de kunstwerken die met deze omgeving te maken hebben. Het is een  ‘buurttentoonstelling’ van de grootste kunstenaar uit de negentiende eeuw. NB geen origineel werk, de nadruk ligt wel op de originele verhalen en locaties.

Naar de rondleiding van de Vincent van Gogh Experience, thuis bij Van Gogh in Den Haag

Het Jan van Goyenhuis – Dunne Bierkade 16a

Een uniek privé-museum boven één van de populairste biercafés van Den Haag.  Van Goyen, de landschapsschilder maakte hier honderden schilderijen. Jan Steen schilderde juist in dit interieur zijn schoonfamilie, de familie Van Goyen. 

Naar het Jan van Goyenhuis, thuis bij Jan van Goyen en Jan Steen

Het Paulus Potterhuis – Dunne Bierkade 17

De dierenschilder Paulus Potter huurde dit voorname pand van zijn buurman, Jan van Goyen. Hier schilderde  Paulus Potter het landschap op zijn beroemdste schilderij ‘De Stier’. Paulus Potter trouwde met zijn buurmeisje, Adriana van Balckeneynde. Voor Amalia van Solms schilderde hij hier een schoorsteenstuk. Van de paleizendecorateur Stortenbeker zijn fraaie plafondschilderingen in de voorkamer. Daarom is het een goed voorbeeld van Koninklijk Den Haag. 

Naar het Paulus Potterhuis, thuis bij de ‘Stier’ van Potter

BUITENMUSEUM – VINCENT VAN GOGH EXPERIENCE

Dunne Bierkade 17

Den Haag – The Hague

Telefoon: (031)70 – 322 04 87