In de pers

Jaaroverzicht 2019

Tijdens NL Doet deed Den Haag FM verslag van onze activiteit. Onze vrijwilligers hebben het atelier helemaal opgeknapt. Er is nu ook een veldezel en een perspectiefraam te zien, waarover de gidsen van alles over kunnen vertellen. Centraal in het atelier staat de ontwikkeling van de atelierpraktijk door de eeuwen heen; van Jan van Goyen en Jan Steen tot Vincent van Gogh. In de negentiende eeuw voltrok zich een ware revolutie in de schilderkunst. De uitvinding van de verftube en andere opvattingen van wat kunst zou moeten zijn, zorgden ervoor dat kunstenaars buiten werkten. 

Jaaroverzicht 2018

Vaartochten

In september 2018 organiseerden we een aantal vaartochten door Den Haag op zoek naar de sporen van Vincent van Gogh. Hoe? Het AD besteedde hier aandacht aan.

Lezing Vincent van Gogh Experience

Het radioprogramma Kunstlicht van Eric Korsten  (Den Haag FM) besteedde zondag 18 mei 2018 tussen 10.00 en 12.00 uur onder meer aandacht aan de Van Gogh Experience en de lezing die kunstliefhebber Gerhard ten Hoopen hieldt over een bijzonder schilderij uit de vroege periode van Van Gogh. Luisteren? Den Haag FM

Fietstochten

In Den Haag, Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg, Voorschoten, Leiden en Wassenaar zijn in 2018 maar liefst vijf kunstfietsroutes ontwikkeld, multidisciplinaire kunstroutes, waarbij gelet wordt op diverse kunstvormen zoals schilderkunst, architectuur, beeldhouwkunst en literatuur. De routes hebben als overkoepelend thema ‘Ode aan het Hollandse landschap’. Natuurlijk komt Vincent van Gogh in deze routes ook aan bod! Interesse? Omroep West

Jaaroverzicht 2017

Arrangement Dickens – Van Gogh

December 2017 Dickens’Kerst door de ogen van Van Gogh in de Posthoorn en Den Haag Centraal.

Arrangement ism het AD

Oktober 2017 in samenwerking met het Buitenmuseum, de Vlietvaart en Huygens’Hofwijck organiseren we een aantal arrangementen waarbij toneelspelers u terugvoeren in de tijd. De arrangementen kunt u boeken bij de AD Club.

Lezing Mauritshuis

8 augustus 2017 Lezing ‘Haagse streken van Vincent van Gogh’ door F.W. Hofstra, MA in het Mauritshuis in Den Haag.

Diversen over het Jan van Goyenhuis

juli/augustus 2017 in het magazine ‘Het Oude Centrum’ is een verslag opgenomen van het Buitenmuseum naar aanleiding van een wandeling die werd georganiseerd tijdens de Dag van de Architectuur.

3 juni 2017 Stephanie Rappard publiceerde een artikel over het Jan van Goyenhuis, de thuisbasis van de Vincent van Gogh Experience, in een van de grootste kranten van Zuid-Afrika, ‘Beeld’. 

16 mei 2017 lees het artikel van Jan Elsinga over Van Gogh in het Oude Centrum.Een voorproefje van ons museum bekijken? Haagse Dingen maakte op 20 april 2017 een promotiefilmpje

Crowdfundingsactie publicatie ‘Haagse streken van Vincent van Gogh’ in de pers

Luister naar het Interview op Den Haag FM van 22 maart 2017 of naar het interview op omroep West bij SuperDebby op woensdag 5 april en de update op SuperDebby op 9 juni 2017

Dag van de Haagse Geschiedenis 8 april 2017 Plein Den Haag

Zaterdag 8 april 2017 werd De Dag van de Haagse Geschiedenis gehouden. Tal van professionele en vrijwillige erfgoedorganisaties deden weer mee. Er waren allerlei activiteiten zoals stadswandelingen, lezingen, boottochten en workshops voor volwassenen en kinderen. Onze stichting organiseerde pop-up tentoonstelling van Vincent van Gogh in het Jan van Goyenhuis: ‘Van Gogh in Scheveningen’ (12 banners met brieffragmenten en replica’s). Aan de hand van kunstwerken van kunstenaars uit de buurt (Gouden Eeuw en negentiende eeuw) werd ingegaan op het genre Zeegezicht. Er waren drie rondleidingen, 2 Engelstalige rondleidingen en 1 Nederlandstalige rondleiding.

Bekijk de Foto’s van het Jan van Goyenhuis op de facebookpagina van de Dag van de Haagse Geschiedenis

Dubbeltentoonstelling ‘Van Gogh terug in Scheveningen’ in Muzee in Scheveningen en ‘Storm aan zee’ in het Jan van Goyenhuis

In Muzee Scheveningen en in het Jan van Goyenhuis was 1 februari tot 30 maart (geboortedag van Vincent) de dubbeltentoonstelling rond Van Gogh in Scheveningen. Meer hierover op de voorpagina van de Scheveningse Courant, in het AD, bij RTV West , Blik op Nieuws en op Den Haag FM. Ook kort genoemd in Haagse Historie

Jaaroverzicht 2016

Vaartocht Centrum Den Haag ‘in het kielzog van Van Gogh’ en Dickens arrangement

Op zaterdag 17 december was in het Jan van Goyenhuis een speciaal arrangement over Dickens en Van Gogh. Na een vaartocht met een verwarmde boot werd bij de molen met chocolademelk geproost op de mooie herinneringen van Vincent van Gogh aan Den Haag. Er werd ‘in het kielzog van Van Gogh’ gevaren langs locaties, waar Vincent van Gogh over had geschreven en waar hij kunstwerken van gemaakt heeft. Naderhand werden de bezoekers ontvangen in het Jan van Goyenhuis. De verbanden tussen Dickens en Van Gogh werden hier in een korte lezing uiteen gezet. Meer hierover op Den Haag FM.

Diverse tentoonstellingen, waaronderVan Gogh meets Van Goyen

De stichting  Van Gogh Experience Den Haag organiseerde in 2016 een aantal pop-up tentoonstellingen op diverse locaties in Den Haag. Eerdere tentoonstellingen waren ‘Van Gogh aan de Schenk’, ‘In het kielzog van Van Gogh’ en ‘Van Gogh meets Van Goyen’. In de stijlkamers van het Jan van Goyenhuis wordt aandacht besteed aan Van Gogh in het Oude Centrum. Met wandelingen in een zestal talen is het mogelijk om na de pop-up tentoonstelling het Oude Centrum van Den Haag te verkennen door de ogen van Van Gogh. In het Jan van Goyenhuis wordt de film van Robin Lutz gedraaid over de Haagse tijd van Vincent van Gogh. Ook is in de bestede een klein filmpje te zien over het werk van Jan van Goyen waar Van Gogh in zijn brieven over schrijft. Door de ogen van Van Gogh bekijken we het werk van Jan van Goyen. Aandacht hiervoor o.a. bij Then is now.

Vincent van Gogh Experience in het Jan van Goyenhuis mei-september 2016

Op 10 juli organiseerden we voor de familie Van Gogh en vrienden een vaartocht in samenwerking met de Ooievaart, Haagse rondvaart en een bezoek aan de tentoonstelling over Van Gogh meets Van Goyen in het Jan van Goyenhuis. Aandacht hiervoor in de column van Theodor Holman het Parool.

Tot eind september organiseerden we in het Jan van Goyenhuis op de Dunne Bierkade 16a  op vrijdag, zaterdag en zondagmiddag een tentoonstelling en expositie gehouden. Luister naar een interview op Radio West (9.40 uur) of Hollands Palet achter de Duinen (6 juni 20.30 uur). Verder o.a. Haaglanden Nieuws,  AD Delft en in de krant AD Den Haag.

Vaartocht over de Vliet

Op 17 oktober organiseerden we in samenwerking met de Vlietvaart een vaartocht over de Vliet richting Voorburg, Rijswijk en Delft in het teken van Vincent van Gogh en de Haagse School.

Van Gogh tentoonstelling in het stadhuis in Den Haag 18 december 2016

In het Atrium was op 18 december 2016 tijdens het Ooievaars Kunst- en Cultuurfestival de tentoonstelling over Van Gogh in Den Haag te zien. Bezoekers konden na het bekijken van de brieffragmenten en kunstwerken (replica’s) in de voetsporen van Van Gogh treden door met een wandelboekje de locaties in de buurt bekijken. Het was een unieke tentoonstelling, op de plek waar Van Gogh zijn eerste tekeningen maakte. Het Spuiplein is de locatie, waaraan Van Gogh zijn eerste betaalde opdracht te danken heeft.  

Kinderworkshops ’thuis bij Van Gogh in Den Haag’

De Vincent van Gogh Experience organiseerde in het stadhuis drie workshops ’thuis bij Van Gogh in Den Haag’. Met tekeningen en kunstwerken die Van Gogh van zijn eigen woonomgeving maakte, konden deelnemers een kijkdoos maken. De selfie in de kijkdoos maakt een  bezoek bij Vincent van Gogh in Den Haag compleet! Monique Hoogduin en Marcel van de Berg traden op met een lied dat zij regelmatig zingen tijdens een Van Gogh vaartocht ‘Starry starry night’. 

pop-up tentoonstelling ‘Van Gogh’s locaties’ in museumschip

Op 10 september organiseerden we wederom een tentoonstelling over Van Gogh (replica’s) op het museumschip Hendrina Johanna (1905). De tentoonstelling stond dit maal in het teken van locaties, kunstwerken en brieffragmenten van Van Gogh in de nabije omgeving. Aandacht hiervoor o.a. in kunstpost en in het boekje van de Open Monumentendag.

Jaaroverzicht 2015

Dickens Kerst door de ogen van Vincent van Gogh in Den Haag 

Luister naar Rogier van der Zanden op Radio West: Uit! en hoor alles over Dickens’ Kerst door de ogen van Van Gogh of lees het artikel in de Telegraaf.

pop-up tentoonstelling ‘Van Gogh in het Oude Centrum en omgeving’

Eerdere krantenartikelen uit 2015 onder meer de boottocht door Den Haag met het muziekoptreden in de Telegraaf, de locaties van Van Gogh in de telegraaf en het artikel voor de pitch voor een eigen pand in de Posthoorn.

We presenteerden in 2015 ons plan voor wijkontwikkeling van het Oude Centrum met Van Gogh als trekker bij de toenmalige wethouder cultuur Joris Wijsmuller. City Mondial – Kleurrijk Den Haag had in samenwerking met Staedion een wedstrijd uitgeschreven voor een pand in de Boekhorststraat. Tanja Verkaik deed via de Posthoorn verslag van de diverse ideeën. Ons plan beoogde een herwaardering van het Oude Centrum in het algemeen en de de Boekhorststraat in het bijzonder door uit te gaan van het DNA van de wijk; kunst, cultuur en ambacht. Met als trekker Vincent van Gogh. In het plan waren de stakeholders de Gemeente Den Haag, de eigenaren panden, planologen/architecten, buurtbewoners, horeca, attractie en musea. Door een multimedia centrum, pop-up tentoonstellingen, wandelingen, steptochten, fietstochten en boottochten zouden locaties, kunstwerken en brieffragmenten van Van Gogh met elkaar verbonden worden en en passant zou het Oude Centrum verbonden zijn met de high lights van Den Haag.

Op Open Monumentendag 2015 organiseerden we een pop-up tentoonstelling over het Haagse werk van Vincent van Gogh in het Oude Centrum en omgeving op het museumschip Hendrina Johanna. Ook organiseerden we op de rondvaart een tweetal boottochten ‘in het kielzog van Van Gogh‘.

Themavaarten in samenwerking met de rondvaart

Tijdens dit themajaar over Van Gogh organiseerden we in samenwerking met de Ooievaart, Haagse rondvaart een drietal soort rondvaarten: 1. een vaart van een uur richting Scheveningen (Van Gogh-Haagse School), 2. een vaart van anderhalf uur in het centrum van Den Haag en 3. een vaart over de Vliet van Den Haag via Rijswijk naar Voorburg en Leidschendam. De Vincent van Gogh Experience was verantwoordelijk voor de tekst van de gids.

Oprichting

Op 16 februari 2015 is de Vincent van Gogh Experience Den Haag opgericht.