Vincent van Gogh Den Haag - Scheveningen

 

Jaaroverzicht 2018

Het radioprogramma Kunstlicht van Eric Korsten  (Den Haag FM) besteedde zondag 18 mei 2018 tussen 10.00 en 12.00 uur onder meer aandacht aan de Van Gogh Experience en de lezing die kunstliefhebber Gerhard ten Hoopen hieldt over een bijzonder schilderij uit de vroege periode van Van Gogh. Luisteren? Den Haag FM

In Den Haag, Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg, Voorschoten, Leiden en Wassenaar zijn in 2018 maar liefst vijf kunstfietsroutes ontwikkeld, multidisciplinaire kunstroutes, waarbij gelet wordt op diverse kunstvormen zoals schilderkunst, architectuur, beeldhouwkunst en literatuur. De routes hebben als overkoepelend thema ‘Ode aan het Hollandse landschap’. Natuurlijk komt Vincent van Gogh in deze routes ook aan bod! Interesse? Omroep West

Jaaroverzicht 2017

December 2017 Dickens'Kerst door de ogen van Van Gogh in de Posthoorn en Den Haag Centraal.

Oktober 2017 in samenwerking met het Buitenmuseum, de Vlietvaart en Huygens'Hofwijck organiseren we een aantal arrangementen waarbij toneelspelers u terugvoeren in de tijd. De arrangementen kunt u boeken bij de AD Club.

8 augustus 2017 Lezing 'Haagse streken van Vincent van Gogh' in het Mauritshuis in Den Haag.

juli/augustus 2017 in het magazine 'Het Oude Centrum' is een verslag opgenomen van het Buitenmuseum naar aanleiding van een wandeling die werd georganiseerd tijdens de Dag van de Architectuur.

3 juni 2017 Stephanie Rappard publiceerde een artikel over het Jan van Goyenhuis, de thuisbasis van de Vincent van Gogh Experience, in een van de grootste kranten van Zuid-Afrika, 'Beeld'. 

16 mei 2017 lees het artikel van jan Elsinga over Van Gogh in het Oude Centrum.Een voorproefje van ons museum bekijken? Haagse Dingen maakte op 20 april 2017 een promotiefilmpje

Crowdfundingsactie publicatie 'Haagse streken van Vincent van Gogh' in de pers

Luister naar het Interview op Den Haag FM van 22 maart 2017 of naar het interview op omroep West bij SuperDebby op woensdag 5 april en de update op SuperDebby op 9 juni 2017

 

 

Dag van de Haagse Geschiedenis 8 april 2017 Plein Den Haag

Zaterdag 8 april 2017 werd De Dag van de Haagse Geschiedenis gehouden. Tal van professionele en vrijwillige erfgoedorganisaties deden weer mee. Er waren allerlei activiteiten zoals stadswandelingen, lezingen, boottochten en workshops voor volwassenen en kinderen. Onze stichting organiseerde pop-up tentoonstelling van Vincent van Gogh in het Jan van Goyenhuis: 'Van Gogh in Scheveningen' (12 banners met brieffragmenten en replica's). Aan de hand van kunstwerken van kunstenaars uit de buurt (Gouden Eeuw en negentiende eeuw) werd ingegaan op het genre Zeegezicht. Er waren drie rondleidingen, 2 Engelstalige rondleidingen en 1 Nederlandstalige rondleiding.

Bekijk de Foto's van het Jan van Goyenhuis op de facebookpagina van de Dag van de Haagse Geschiedenis

Dubbeltentoonstelling 'Van Gogh terug in Scheveningen' in Muzee in Scheveningen en 'Storm aan zee' in het Jan van Goyenhuis in Den Haag van 1 februari tot 30 maart 2017

In Muzee Scheveningen en in het Jan van Goyenhuis is per 1 februari de dubbeltentoonstelling rond Van Gogh in Scheveningen. Meer hierover op de voorpagina van de Scheveningse Courant, in het AD, bij RTV West , Blik op Nieuws en op Den Haag FM. Ook kort genoemd in Haagse Historie

Jaaroverzicht 2016

Lees over onze activiteiten van het afgelopen jaar in het jaarverslag van 2016.

Van Gogh tentoonstelling in het stadhuis in Den Haag 18 december 2016

In het Atrium was op 18 december 2016 tijdens het Ooievaars Kunst- en Cultuurfestival de tentoonstelling over Van Gogh in Den Haag te zien. Bezoekers konden na het bekijken van de brieffragmenten en kunstwerken (replica's) in de voetsporen van Van Gogh treden door met een wandelboekje de locaties in de buurt bekijken. Het was een unieke tentoonstelling, op de plek waar Van Gogh zijn eerste tekeningen maakte. Het Spuiplein is de locatie, waaraan Van Gogh zijn eerste betaalde opdracht te danken heeft.  Ook gaven we drie workshops 'thuis bij Van Gogh in Den Haag'. Met tekeningen en kunstwerken die Van Gogh van zijn eigen woonomgeving maakte, konden deelnemers een kijkdoos maken. De selfie in de kijkdoos maakt een  bezoek bij Vincent van Gogh in Den Haag compleet! Monique Hoogduin en Marcel van de Berg traden op met een lied dat zij regelmatig zingen tijdens een Van Gogh vaartocht 'Starry starry night'. Van Gogh - Dickens arrangement 17 december 2016

Op zaterdag 17 december  jongstleden was in het Jan van Goyenhuis een speciaal arrangement over Dickens en Van Gogh. Na een vaartocht met een verwarmde boot werd bij de molen met chocolademelk geproost op de mooie herinneringen van Vincent van Gogh aan Den Haag. Er werd 'in het kielzog van Van Gogh' gevaren langs locaties, waar Vincent van Gogh over had geschreven en waar hij kunstwerken van gemaakt heeft. Naderhand werden de bezoekers ontvangen in het Jan van Goyenhuis. De verbanden tussen Dickens en Van Gogh werden hier in een korte lezing uiteen gezet. Meer hierover op Den Haag FM.

Open Monumentendag 10 september 2016 Tentoonstelling museumboot Den Haag

Op zaterdag 10 september jongstleden was de museumboot Hendrina Johanna te bezichtigen in het kader van de Open Monumentendag. In het ruim van de museumboot was een kleine tentoonstelling opgesteld: 'in het kielzog van Van Gogh'. Deze werd door de onze stichting, de Vincent van Gogh Experience Den Haag opgezet. De tentoonstelling toonde Van Goghs Haagse werk (replica's) van locaties waar de museumboot langsvoer. Meer informatie hierover in het boekje van de Open Monumentendag.

 

'Van Gogh langs de Schenk' 28 augustus 2016 pop-up tentoonstelling in Haagse Hout

Op 28 augustus jongstleden hebben wij een kleine pop-up tentoonstelling georganiseerd van Van Goghs Haagse werk dat met deze omgeving en deze wandeling te maken heeft. Van Gogh heeft vlakbij de Schenk gewoond en gewerkt. Kunstwerken en brieffragmenten die met zijn directe woonomgeving te maken hadden werden belicht. 

Vincent van Gogh Experience in het Jan van Goyenhuis mei-september 2016

Theodor Holman, columnist, schrijver, televisie- en radiomaker schreef 11 juli in het Parool over de rondvaart van de Ooievaart 'in het Kielzog van Van Gogh en een bezoek aan de Vincent van Gogh Experience Den Haag in het Jan van Goyenhuis op de Dunne Bierkade; een artistieke buurt waar tal van schilders uit de Gouden Eeuw en de tijd van Van Gogh werkte en woonde. Wij gingen op stap met de familie Van Gogh, directe nazaten van Vincent van Gogh en voeren langs bijzondere plekken in Den Haag. 

Tot eind september wordt in het Jan van Goyenhuis op de Dunne Bierkade 16a  op vrijdag, zaterdag en zondagmiddag een tentoonstelling en expositie gehouden. Luister naar een interview op Radio West (9.40 uur) of Hollands Palet achter de Duinen (6 juni 20.30 uur). Verder o.a. Haaglanden Nieuws,  AD Delft en in de krant AD Den Haag.


Dag van de Haagse Geschiedenis 16 april 2016 Plein Den Haag

Zaterdag 16 april 2016 werd De Dag van de Haagse Geschiedenis gehouden. 

Jaaroverzicht 2015

Dickens Kerst door de ogen van Vincent van Gogh in Den Haag 

Luister naar Rogier van der Zanden op Radio West: Uit! en hoor alles over Dickens' Kerst door de ogen van Van Gogh of lees het artikel in de Telegraaf.

Eerdere krantenartikelen uit 2015 onder meer de boottocht door Den Haag met het muziekoptreden in de Telegraaf, de locaties van Van Gogh in de telegraaf en het artikel voor de pitch voor een eigen pand in de Posthoorn.