Vincent van Gogh Den Haag - Scheveningen

 

Tentoonstelling 'Storm op zee'

'Wij hebben hier gedurende de gehele week veel wind, storm, regen gehad, en ik ben talrijke malen naar Scheveningen geweest om het te zien. Ik heb er twee kleine zeegezichten van teruggebracht. In het ene zit reeds veel zand, maar het tweede toen het eigenlijk stormde en de zee tot zeer dicht aan de duinen stond, heb ik tweemaal geheel moeten afschrappen, omdat de dikke laag zand het geheel bedekte. Het waaide zo dat ik mij haast niet kon staande houden, en haast niet kijken door het stuiven’. Brieffragment Vincent van Gogh.

Momenteel is de tentoonstelling over het werk van Van Gogh in Scheveningen te zien. 

In het huis van Jan van Goyen en Jan Steen (www.buitenmuseum.com) gaat de aandacht uit naar de totstandkoming van het genre ‘Zeegezicht’. Het werk van Van Gogh wordt daarmee in een kunsthistorische context geplaatst. Via een wirwar aan (familie)banden schetst de Van Gogh Experience een wereld die voorafging aan het kunstwerk van Vincent van Gogh door de wereldberoemde kunstenaars uit haar buurt. 


Het huis van Jan van Goyen en Jan Steen 

In dit woonhuis van de roemruchte schilder uit de Gouden Eeuw wordt u ontvangen met een kopje koffie/thee. De tentoonstelling ‘Van Gogh meets Van Goyen’ legt een relatie tussen de kunstenaars uit de Gouden Eeuw en de kunstenaars uit de negentiende eeuw in het algemeen en tussen Van Gogh en Van Goyen in het bijzonder.

Het Jan van Goyenhuis is een uniek privé-museum boven één van de populairste biercafés van Den Haag. U treedt binnen in de Gouden Eeuw, een unieke ervaring in dit fraaie grachtenpand in het ‘Montmartre’ van Den Haag. Van Goyen schilderde hier honderden schilderijen, waaronder ‘het gezicht op Den Haag’ en Jan Steen schilderde in dit interieur zijn schoonfamilie, de familie Van Goyen. In het pand ernaast schilderde Paulus Potter ‘De Stier’. Iets verderop had Jan van Goyen nog een huis dat hij verhuurde. Later zou Spinoza in dit pand zijn ‘Ethica’ schrijven.

Naast kunstenaars uit de Gouden Eeuw was dit ook in de negentiende eeuw de buurt van beroemde schilders. Schilders uit de Romaniek en de Haagse School werkten en woonden in deze panden, maar ook in de buitenlucht. Dit ‘buiten schilderen’ was mogelijk geworden door de uitvinding van de verftube. Ook Van Gogh was hier een veel geziene kunstenaar. Eerder woonde hij als kunsthandelaar zelfs in één van de hofjes in deze buurt.

Het Jan van Goyenhuis is voor groepen op vrijwel alle dagen te huur.


Contact? 

BUITENMUSEUM - VINCENT VAN GOGH EXPERIENCE

Dunne Bierkade

Den Haag – The Hague

Telefoon: (031)70 – 322 04 87

buitenmuseum@gmail.com