Vincent van Gogh Den Haag - Scheveningen

 


Lespakket Vincent van Gogh Experience

Wist je dat Vincent van Gogh meer dan 6 jaar in Den Haag heeft gewerkt en gewoond? Speciaal voor kinderen van de basisscholen in Den Haag, Scheveningen en omgeving is het ‘lespakket Van Gogh in Den Haag’ ontwikkeld. Het lespakket is voor leerlingen van 8 tot 13 jaar van het basisonderwijs. Het gaat om een project dat uit een aantal keuzeonderdelen bestaat. U kunt het lespakket met deze link downloaden

Keuzeonderdeel 1

Het eerste keuzeonderdeel wordt op school gegeven en bestaat uit een stripalbum van het leven van Vincent van Gogh (Eureducation), een bijpassend lespakket met opdrachten, een knipvel en een antwoordenblad. Het lespakket is ontwikkeld in samenwerking met het Van Gogh Museum in Amsterdam door Janno van der Eem, docent aan de Hartenlustschool in Bloemendaal. 

Keuzeonderdeel 2

Het tweede deel bestaat uit een pop-up tentoonstelling (banners, 85 cm x 205 cm) op school, waarop het werk en brieven van Vincent van Gogh in Den Haag te zien zijn. Het gaat hier om maatwerk. Een keuze kan gemaakt worden uit locaties die dicht bij de school zijn te vinden. 

Keuzeonderdeel 3

Het derde deel van het lespakket is een bezoek aan de Vincent van Gogh Experience Den Haag in het Jan van Goyenhuis. Dit is een bijzonder huis uit de Gouden Eeuw, waar beroemde schilders woonden, zoals Jan van Goyen, die veel landschappen schilderde en Jan Steen. Paulus Potter woonde naast dit huis en schilderde hier ‘De stier’. In deze buurt kwam Van Gogh heel vaak. Je krijgt een rondleiding door de tentoonstelling, die speciaal over Den Haag gaat. Voor Scheveningse scholen kan de tentoonstelling ‘Van Gogh in Scheveningen’ worden opgezet. Na de rondleiding kan je met je klas:

A. Buiten schilderen en een puzzeltocht maken. 

Buiten schilderen deed Van Gogh heel vaak toen hij hier in Den Haag werkte. Door de uitvinding van de verftubes zag je in Den Haag veel kunstenaars aan het werk. We gaan precies op de plekken staan waar Van Gogh zijn kunstwerken maakte. In Den Haag geen zonnebloemen, maar de kinderen van het weeshuis, oorlogsveteranen of arme mensen uit een sloppenwijk. 

De puzzeltocht die hierbij hoort, sluit aan bij Haagse leerlijnen ‘Identiteit en ‘Onze stad’.

B. Binnen schilderen en een brief schrijven. 

In de ’Van Goyenkamer’ gaan we een zelfportret maken. Van selfie naar zelfportret; Van Gogh maakte wel 40 zelfportretten. Elke keer in een andere stijl. Leer over de verschillende manieren van schilderen in de negentiende eeuw en schilder in een door jouw gekozen stijl een portret van jezelf.  We wisselen af met een groepje kinderen dat in het atelier aan de slag gaat. Van Gogh maakte een aantal stillevens in Den Haag met allerlei voorwerpen. Hij leerde hier alles over kleur, perspectief en proporties. Dat gaan we ook aan jou ook leren!

Ook schreef hij bijna 200 brieven in Den Haag. De meeste aan zijn broer. Aan wie schrijf jij een brief en waarover?